7 november 2009, bijna exact 10 jaar na de eerste repetitie van 4-tune – toen nog met slechts een 7-tal zangers – vierden wij met 4-tune ons 10-jarig bestaan op ons jubileumconcert. We koppelden de mooiste werken uit ons repertoire aan nieuwe prachtwerken. Het concert werd verdeeld in een religieus deel met werken van onder meer Bach, Mendelssohn en Rutter. In het tweede deel brachten we meer wereldse muziek. Hier kwamen we opnieuw Mendelssohn tegen, maar ook Oltra, Gerhswin en Garland mochten niet ontbreken. Er was kippenvel, er was swing, er was expressie. Het was een avond waarin we 10 jaar 4-tune in een notendop presenteerden en de perfecte gelegenheid om onze dirigent, het bestuur en al onze leden in de bloemetjes te zetten.
Zondag 14 maart 2010 behaalde 4-tune grootste onderscheiding (90%) op het Provinciaal Koortornooi in Lier en werd daar voor de 3e keer op rij ingedeeld in ere-afdeling. De jury had lovende commentaren. Ze zagen een leuk gevarieerde opstelling en hoorde een prachtige, expressieve, doorleefde uitvoering, een heel goede koorklank, perfecte maatwisselingen, … Ze konden genieten met de ogen dicht, smolten bijna weg en waren onder de indruk van het geheugen van de koorleden. Ze voorspelden ons een toekomst op Europese wedstrijden en – waarom niet – in superieure afdeling. Benieuwd of die voorspellingen zullen uitkomen.
2010 bracht een druk voorjaar. Eerst was er het koortornooi, daarna volgden 3 concerten op evenveel maanden tijd. Op vraag van de Orde van de Prince (Turnhout) brachten we op 24 april een gevarieerd programma van een half uurtje. Op één van de eerste zomerse weekends organiseerde de Oude Abdij in Kortenberg ‘Pentakosta – open deur in en om de oude abdij’. Op deze Pinksterdag (23 mei 2010) kregen wij de eer om in de kapel van de oude abdij een Pinksterconcert te brengen. We bezongen de Geest van Jezus en vertelden zijn levensverhaal om al swingend de dood in de ogen te kijken. Op 27 juni 2010 sloten we ons werkjaar af op het podium van de Forumfeesten in Retie.
Op 27 november 2010 deed 4-tune mee aan de audities voor Koor van het Jaar. Wij brachten een geheel van 4 werken – 2 stukjes uit de klassieker ‘Six Dickinson Miniatures’ van Schroyens, het hemelse O Magnum Mysterium van Lauridsen en het vieve Sing a song of sixpence van Rutter (Ondergedompeld in enthousiasme – Liesbeth Segers) – naadloos aan elkaar geweven door de klanken van de accordeoniste Emmy Gysels. 13 koren gaven het beste van zichzelf en van deze 13 koren ontvingen 9 koren een ticket voor de halve finale. 4-tune was één van hen! Een onschuldige kinderhand trok de 9 namen uit de zak van Sinterklaas. De volgorde van trekking bepaalde ook de volgorde van optreden in de halve finale. 4-tune kwam als 8e en voorlaatste uit de zak.
Zondag 27 februari 2011 zong 4-tune dan de halve finale van Koor van het Jaar. we plaatsten ons als enige koor in de categorie volwassenkoren voor de finale. In die finale krijgen we het gezelschap van 5 jeugdkoren. We zullen het op 2 april dus moeten opnemen tegen het jonge geweld van Cantilene, Jeugdkoor Villanella, Jeugdkoor Waelrant, Rondinella en Clari Cantus. We vonden het een geslaagd optreden en hebben er ook tijdens het wachten een leuke boel van gemaakt.
Zaterdag 2 april 2011 sloten we de finale af als beste volwassenenkoor van deze editie. We brachten een programma vol oude muziek en konden rekenen op de professionele begeleiding van Koen Wellens en Kirke. Volgens onze chef brachten we hemelse muziek, verzorgd en goed afgewerkt, gedreven en met passie gebracht. We kijken met een goed gevoel terug op dit avontuur. We namen voor de eerste keer deel en haalden als enige volwassenenkoor de finale. We hebben zeker onze grenzen verlegd en kunnen in de toekomst verder bouwen op deze ervaringen.
Tijdens de hele wedstrijd is 4-tune enorm gegroeid en hebben we een grote kwaliteitsstap voorwaarts gemaakt. Op het houten podium van het Flageygebouw bloeiden we telkens open om “hemelse muziek te brengen gedreven en met passie gebracht” (dixit Bert Verdonck). Dat gevoel willen we vasthouden en ook aan jullie tonen. Op 20 mei pronkten we tijdens ‘4-tune floreert’ met onze “rijpe koorklank en goed potentieel aan koorzangers” (dixit Kurt Bikkenbergs). We pronkten met onze muziek, onze accessoires, onze danspasjes en uit het hoofd geleerde teksten. We genoten van het zingen en lieten zien dat 4-tune bloeit, dat 4-tune leeft (zowel op als naast het podium). We plakten de programma’s uit de auditie, halve finale en finale aan elkaar tot één concert. Tussendoor trakteerden we het publiek op wat leuk beeldmateriaal en achteraf op een muzikaal dessertje.
We sloten het werkjaar af in de St.-Pauluskerk in Antwerpen op 26 juni 2011. Tijdens de zondagsviering brachten we een concertmis met engelengezang.
Op 20 januari 2012 reikte de Cultuurraad van Retie voor de eerste maal Cultuurprijzen uit. 4-tune was genomineerd voor deze prijs en kreeg de eer om deze uitreiking muzikaal op te luisteren. Het was een gezellige avond en we waren dan ook blij dat we de titel mee naar huis mochten nemen. Voortaan hebben we een leuk plekje op de Cultuurmuur, de Wall of fame in Retie. Deze prijs is een aangenaam staartje aan ons ‘Koor van het Jaar-avontuur’. Hierbij wensen we nog een keer een pluim uit te delen aan als onze leden en dirigent, maar in bijzonder ook aan de werkgroep die de 3 rondes plus het concert ‘4-tune floreert’ tot in de puntjes heeft voorbereid!
Het 1-april-concert op 1 april 2012 in ’t Schaliken werd geen grap voor 4-tune, maar een geslaagd concert. Het werd een mix van theater en zang, met een gevarieerd programma aan koorwerken, van komische King Singers over melodramatische zwanenzangen tot opzwepende 70’s. De Jannen (Rik Rossenbacker & Isi Bogaerts) acteerden tussen de muziek door en zorgden voor een grappige noot. Het publiek, de zangers en de dirigent keerden tevreden terug naar huis. Nu is het aftellen tot Parijs!
Parijsreis 28-29-30 april en 1 mei 2012:
Dag 1 Picknicken in Versailles. Nog even zingen voor we het paleis binnen gaan. Na het bezoek aan het paleis, wandeling door de tuinen en door de regen. We sloten de dag af met een lekker etentje, vergezeld met een glas wijn en elkaar.
Dag 2 Trip naar Pont-sur-Yonne, opluisteren van de zondagsviering en later een miniconcertje na de déjeuner. Wandeling naar de vroegere woonst van de dirigent. Met een boottocht over de Seine en een zangstonde in de metro kwam er een einde aan dag 2.
Dag 3 Het hoogtepunt van de reis: concertje in de Notre Dame. Bezoek aan het Louvre, Sacré Coeur, kunstmarkt in Mon Martre en een etentje in een restaurantje vlak bij de Sacré Coeur. Afsluiting van de dag met een rondrit door Paris by night.
Dag 4 Père Lachaise, een toepasselijke zangstonde, een afscheidsdiner, nog even zingen op de terugweg naar de bus en eindigen met een afscheidslied wanneer we terug zijn in ons Belgenlandje.
Na onze Parijsreis hebben we ons helemaal gestort op de kerstmuziek. Tussendoor werkten we nog mee aan de opnames van een cd van het Kempens Erfgoed. In de Gummaruskapel in Herenthout namen we 4 liedjes over Kempense dorpen op (Geel, Turnhout, Oud-Turnhout en Hoogstraten). Nadien werkten we toe naar ons kerstconcert ‘Een andere kijk op Kerst’ op 15 en 16 december 2012 in onze thuisbasis Retie. De week voordien brachten we het programma al een keer in de Oude Abdij in Kortenberg. In Retie konden we 2 maal voor een volle kerk optreden, dat was goed voor zo’n 500 toehoorders. We brachten een totaalconcept van muziek, woord en beeld. De muziek was van Bach, Bremer, Mendelssohn, Lauridsen, Meakins, … én van Benjamin Britten. Van die laatste brachten we de hele ‘Ceremony of Carols’ begeleid door harpiste An Van den Borre. Via het woord verlieten we de traditionele paden van Kerstmis en gingen we terug naar de oorsprong van het Julefeest. De grote rol van het licht in dit feest hebben we vertaald via het beeld. De lichtopbouw had dan ook een grote rol tijdens het concert. We kregen vele enthousiaste reacties en haalden met ons concert zelfs krantenkoppen als “Kerstconcert 4-tune in Sint-Martinuskerk is ‘absolute top’”. En zelf hebben we genoten tot de laatste noot.
Eind mei 2013 hebben we in de kerk van Balen de radiomis voor Radio 1 gezongen. We mochten dit al voor de 4e keer doen, maar nu was het al van 2007 geleden. Het was een geslaagd uurtje en ook de nabespreking in 2 plaatselijke horecazaken werd een gezellig moment met de 4-tunefamilie.
In januari 2014 waren we opnieuw te gast in Balen voor onze 5e radiomis.
Nadien hebben we onszelf klaargestoomd voor het koortornooi in Ekeren. Zondag 30 maart 2014 konden we opnieuw bevestigen in Ere-afdeling, dit keer met 88%.
In het verlengd weekend van 1 mei 2014 kregen onze jongere collega’s van de Gekkiebekkies het Franse jongerenkoor Cyllène uit Rouen op bezoek. Vrijdagavond 2 mei 2014 werden we uitgenodigd om mee te zingen tijdens ‘Concert Franco-Belge’. Voor de fans van 4-tune was dit concert dé gelegenheid om ons wedstrijdprogramma te beluisteren. Ook voor de jeugd was het de moeite waard, want naast ons jeugdig enthousiasme traden natuurlijk ook de twee jongerenkoren op.
Zaterdag 13 september 2014 spoorden we met de trein naar Brussel Centraal. Van daaruit was het maar de straat oversteken naar de Bozar. In dit prachtige concertgebouw mocht 4-tune tijdens Viva Voce een klein concert geven.
Zoals ‘Kerst in duo’ al doet vermoeden, vierde 4-tune Kerstmis niet alleen. Samen met het Manteliusensemble uit Kuringen brachten zijn een dubbel duoconcert. Zaterdag 20 december 2014 zongen we in Kuringen en de dag nadien deden we hetzelfde concert over in de kerk in Retie.
Lees het verslag van een specifieke periode: